A szülinapi meglepetés egy életre élmény

Az ünnepek mindnyájunk életét gazdagabbá, szebbé teszik, de persze csak akkor, ha kellő időt szentelünk a megélésüknek. Az ilyen fontos ünnepek közé tartoznak a szülinapok is. Illik megemlékezni nem csupán a saját szülinapunkról, de a hozzánk legközelebb állókéról is. Az, hogy ki milyen formában tartja ideálisnak az ünneplést, szubjektív szokott lenni. A legtöbben el sem tudják képzelni ezt a procedúrát szülinapi meglepetés nélkül, hiszen leginkább ezzal fejezhető ki figyelmünk, szeretetünk. Egy meglepetés általában előkészületeket kíván, vagyis ez azt is jelenti, hogy nem csak azt az egy-két órát szánjuk szeretteinkre, amíg az ünnepség tart, de azt megelőzően is foglalkoztunk a témával. Gondolkodtunk, ábrándoztunk, tervezgettünk, hogy vajon minek örülne leginkább a másik.

Utána pedig ki tudja mennyi erőfeszítésünkbe telt, amíg sikerült beszereznünk a kinézett tárgyat, vagy élményt. Tehát ez egy folyamat, amely egésze meghatározza az értékét, és természetesen nem csak monetáris értelemben, hanem átvitt módon is. Szülinapja szerencsére mindenkinek van, éppen ezért ez egy rendkívül univerzális ünnep. Mindenkinek van alkalma viszonozni a kapott ajándékot, ez az ünnep ugyanis nem válogat. Nemtől, kortól, mindentől függetlenül ünnepelhető, és általában ünneplik is, hiszen ez az a nap, ami csak a miénk. Ilyenkor jár a torta, bármilyen kicsi is legyen az, és a már emlegetett meglepetés. Az ajándék megnyilvánulhat a legkülönbözőbb formákban, lehet az tárgyi ajándék, élmény, vagy egyszerűen némi együtt töltött idő. Hova tovább talán az időnek és az élményeknek van a legnagyobb értékük, hiszen oly rohanó világot élünk, hogy a hétköznapokban nem nehéz elfeledkezni a másikról, már ami a minőségi pillanatok megélését illeti.

Sokszor csak egy gyors „hogy vagy?“ kérdés odadobására van időnk, és a választ meg sem várjuk. Ezeken a félre sikerült pillanatokon tudunk picit javítani egy alaposan megszervezett és megélt szülinappal. Sokan az extrém élményeket keresik ilyenkor, hiszen jó alkalmat ad arra, hogy ejtőernyőzést, siklórepülést, vagy hasonló különleges kalandot éljünk át. Megint mások a prózaibb, egyszerűbb dolgok ajándékozásában hisznek, de igazából ez mind teljesen mindegy, hiszen a lényeg az, hogy mindenki a saját mércéjéhez és lehetőségeihez mérten egy ici-picit különlegesebbé tegye ezt a napot. Sokan vannak, akik kifejezetten kerülik a meglepetést, szeretnek biztosra menni, és irtóznak az ismeretlen ajándéktól.

Olyanok is vannak szép számmal, akik imádják, hogy meglepődhetnek. Nekik akár egy partit is lehet meglepetésként szervezni, ahová meghívjuk a barátokat, ismerősöket, mondjuk egy italra, vagy egy könnyű kis vacsorára. A meglepetéseknek van varázsuk. Ma már egész iparág épül erre a jelenségre, hiszen az eseményszervező irodák manapság már jelentős mennyiségű megbízást kapnak szülinapokkal kapcsolatban. Természetesen még mindig az esküvők viszik a prímet, már ami a profi szervezők munkáját illeti, de egyre gyakoribb a szülinapi bulik profi kivitelezése is. Ha belegondolunk, számtalan dolog kell, ha igazán nagystílű partit óhajtunk megvalósítani. Kell zene, díszítés, meg kell hívni embereket, etetni, itatni kell őket, ezek mind-mind előkészületeket igényelnek, és bizony ha ezt valaki másnak szervezzük, jó, ha van segítség, legyen az akár profi csapat, vagy a baráti körünkből egy lelkes ember. Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy a meglepetés ereje felejtteti majd velünk a sok gondot, hiszen életre szóló élménnyel gazdagodik mindenki.