A karácsonyi ajándék készítés kreatív folyamat

A legtöbben már a karácsonyi ünnepek közeledte előtt elkezdenek azon töprengeni, hogy mivel is lepjék meg szeretteiket. A lehetőségek tárháza igazából végtelen. Minden attól függ, hogy az ajándékozó, és az ajándékozott személy milyen jellemzőkkel bír. Sokan az egyetlen lehetőségnek az anyagilag értékes ajándékokat tekintik, de egyre többen akadnak olyanok is, akik maguk vágnak karácsonyi ajándék készítésébe. Ők lesznek azok, akik készek megvalósítani elképzeléseiket, nem félnek a kísérletezéstől, a két kezük használatától, és bizony esetenként a kudarctól sem riadnak vissza. Rémísztően hangzik ugyan, hogy akár kudarc is lehet a vége, de azért az esetek nagy részében erről szó sincs, hiszen mindenki akkora fába vágja a fejszéjét, amivel bír. A kézzel készített ajándékok mindig jóval értékesebbnek bizonyulnak a végén, hiszen sok munkaóra van benne, feltehetően rengeteget gondolkodtunk rajta, verejtékeztünk, izgultunk, csomó mindennek kellett utánanézni.

A legtöbb esetben nem lehet egy délután lerendezni az egészet, és pont ez az, ami kiemeli a többi ajándék közül ezt a típust. Ezek lehetnek művészi alkotások, mint festmény, vagy valami egyéb műalkotás, de akár horgolás, kötés, vagy más kézimunka gyümölcse. Ezen kreálmányok legtöbbjét akár használati tárgyként is alkalmazásba vehetjük mindennapjaink során, de olyan is akad, ami pusztán esztétikai jelentőséggel bír. Ez persze mit sem vesz el értékéből. A kézzel készített karácsonyi ajándékok nagyon népszerűek a gyerekek körében, legyen szó bármilyen korosztályról. Az óvodától kezdve az alapiskolán át egészen sok korosztálynak ad ez a műfaj lehetőségeket arra, hogy meglepjék szüleiket. Mivel ők nem kapnak még fizetést, így a pedagógusok segítségén és az intézmények által nyújtotta lehetőségeken múlik majd az eredmény.

Szerencsére egyre több szakember támogatja mindezt, így marginális költségekből csodásan kreatív alkotások hozhatóak létre, a legjobb ebben pedig az, hogy a kicsik beleadhatják a saját egyéniségüket. A szülők pedig egészen biztosan könnyekig hatódva veszik majd át a kissé talán maszatos, összefogdosott alkotásokat. Visszatérve azonban a felnőttek világához, egyre több úgynevezett hobbibolt létezik akár az online világban, akár offline. Ezek az üzletek minden olyan eszközt és anyagot áruba bocsájtanak, amik szükségesek lehetnek az alkotáshoz. Ez azért nagyszerű, mert ezek a boltok az alkotók fejével gondolkodnak, és ez alapján alakítják ki kínálatukat. Természetesen a lehetőségek itt is korlátosak, de ha valaki valamiféle különleges eszközt vagy anyagot szeretne beszerezni, arra is van mód, rendelés által.

Az online boltok pedig nem csupán a rendelésre, de akár ötletelésre, inspirálódásra is kiváló alapot nyújtanak, hiszen elképzelhető, hogy előtte sosem látott holmi kerül a horizontunkra. A kézzel készített ajándékok közül ki kell emelni a horgolt, kötött termékek elterjedését, ezek ugyanis újfent reneszánszukat élik. Egyre több bolt működik sikerrel ilyen területen, hiszen ahhoz, hogy újat tudjunk alkotni benne, folyamatosan bővíteni kell a felhasználható anyagok arzenálját. Nem foglalkoztunk még azzal, hogy jellemzően kik készítenek ajándékot kézzel. Említettük már a gyerekeket, de a második legnagyobb csoportot talán az újdonsült anyák jelentik. A nők számára a gyerekekkel otthon töltöt évek adnak új lehetőséget arra, hogy felfedezzék ebbéli ügyességüket. Sokan kötni állnak neki, mások a konyhában alkotnak különlegességeket, megint mások a művészetekhez fordulnak.