Apró ajándékok minden mennyiségben

Mostani írásunkban egy olyan dologról szeretnénk írni, ami tulajdonképpen mindenkit érint előbb-utóbb az élete során. Ez pedig nem más, mint az, hogy időnként mindenkinek be kell szerezni apró ajándékokat. Felmerül a kérdés, hogy mit jelent az apró jelző ebben a szókapcsolatban? Első sorban ugye fontos tisztázni, hogy mint minden, ez is relatív, vagyis mindenkinek a pénztárcájához mérten kell értelmezni az apró jelzőt. Az, ami valakinek apró, az másnak már komoly lehet. Hogy közelebb kerüljünk a témához, fogalmazzunk úgy, hogy nem jeggyűrűt akarunk ebben az esetben beszerezni, vagy nem egy nagy, kerek évfordulóra szeretnénk ajándékot találni, hanem valami kisebb, nem túl elegánsan szólva lényegtelenebb eseményre kell valamivel előrukkolnunk.

Ez általában olyankor fordul elő, amikor a hozzánk nem túl közel állóknak kell valamilyen oknál fogva ajándékot vennünk. Nagyon jó példa szokott lenni apró ajándékok vonatkozásában, hogy sok munkahelyen karácsonykor kvázi kell a kollégáknak venni ajándékot. Természetesen nem minden cégben van ilyen szokás, de már elég elterjedtnek számít. Ilyenkor az a szokás, hogy néhány héttel karácsony előtt mindenki húz egy nevet, és akit kihúz, annak a személynek kell valami apróságot beszereznünk, amit a karácsonyi szabadságok megkezdése előtt odaadnak egymásnak. Ez egy nagyon demokratikus rendszer, hiszen mindenki kap ilyen módon ajándékot, és persze senki nem marad ki abból sem, hogy másnak vegyen valamit. Nem is a vásárláson, hanem az adás, ajándékozás gondolatán van a hangsúly. Lehet ez saját kézzel készített tárgy is, ha valaki jó kézügyességgel rendelkezik, nem gond összehozni valami szépet.

Aki viszont nem rendelkezik ilyen jellegű tehetséggel, vagy idővel, esetleg türelemmel, akkor muszáj lesz beszerezni valamit üzletben. Az ilyen apróságnak szokott minősülni valami olyan pici tárgy, mint valamilyen típusú gyertya, vagy szobrocska, esetleg valami édesség. Ezek mind szóba szoktak jönni olyankor, amikor apró ajándékot keresünk. Amennyiben munkahelyi környezetről van szó, ahogy az imént is említettük, praktikus lehet valami olyasminek a beszerzése, ami irodai környezetben használható. Például füzet, jegyzettömb, toll, naptár, vagy bármi egyéb olyan dolog, ami egy papírboltban könnyedén beszerezhető. Feltehetően nem ezek lesznek a legszemélyesebb ajándékok, de ez normális, hiszen a lényeg pont ez. Nevezetesen az, hogy nem ismerjük túlságosan közelről az ajándékozott személyt.

Nem ismerjük az ízlését, a személyiségét, és úgy egyáltalán nem ismerjük őt közelebbről. Ilyenkor ha akarunk sem tudunk személyre szabott dolgot venni, muszáj univerzálisabb ötletekben gondolkodnunk. Rengeteg ilyen helyzet adódhat, például iskolai környezetben is akár. Sokszor baráti körben is megvalósulhat egy ilyen helyzet, hogy apró ajándékot kell venni. Előfordulhat tehát olyan alkalom, hogy noha jól ismerjük a másikat, mert barátok vagyunk, vagy régebben sok időt töltöttünk együtt, de most már nem találkozunk gyakran. Időnként viszont – jellemzően a karácsonyi időszakot említhetnénk – összejövünk. Egy ilyen helyzetben már közeli ismerősnek nem érezzük magunkat, mégis szükséges valamivel meglepni a másikat. Ezek a fentiekben említett apró meglepetések aránylag uniszex jelleget öltenek, de persze nem hátrány, ha tudjuk a másik nemét, és ebből indulunk ki. Számtalan kifejezetten nőies, vagy férfias ajándék létezik, különösen a drogéria területén, vagy olyan apró kiegészítők közt, mint amilyen például egy kesztyű, zokni, vagy sál.