„Mitől különleges egy mikulás ajándék? „

Minden évben eljön az időszak, amikor a szülőknek, és az egyéb érintetteknek el kell gondolkodni a Mikulás ajándék beszerzéséről. Rendkívül izgalmas időszaka ez a gyermekkornak, hiszen minden apróságnál máskor jön el a megvilágosodás pillanata, amikor már többé nem hisz a Mikulást körbeövező misztikumban. Amíg azonban tart a varázs, a felnőtteknek kötelességük asszisztálni ebben az édes folyamatban. Sőt, sok családban partnerek a felnőttek az ügy kapcsán, és néha még egymást is megajándékozzák, annak dacára, hogy a gyermekkort már régen maguk mögött hagyták.

Sőt, napjainkra igaz, hogy nem csak otthon, a családokban ünneplik a Mikulást, de az intézményekben, mint az óvoda, iskola, vagy egyéb gyermekekkel foglalkozó helyeken. Ami a klasszikus ajándékokat illeti, nem mondunk nagy meglepetést azzal, hogy az édességek viszik a prímet. Csoki, cukorka, és egyéb finomságok nélkül elképzelhetetlen a mikulás csomag. Ez pedig a másik jellegzetes vonás, nevezetesen a csomag, hiszen valahogy tálalni kell az ajándékot, és ennek a leginkább elfogadott, bevett szokása a csomagok összeállítása.

Mikulás ajándék változatokMikulás

Sok helyen ugyan már az is elterjedt, hogy édességek helyett valami egyéb játékkal, mondjuk Lego-val lepik meg a gyerkőcöket, de azért minden gyerek elvárja kicsit az édességet. Elterjedtek a mikulásnaptárak is, habár ez inkább általánosságban a karácsonyvárás előtt, nem annyira a Mikulás napjához köthető. A szerencsésebb gyerekeknek maga a Mikulás nyújtja át a meglepetést, míg a nagy többségnek marad az éppen meg nem látott, gyorsan elsuhanó, nem igazán létező Mikulástól kapott csomag.

 

Amennyiben kreatívan szeretnénk megközelíteni ezt a témát, modern módon, érdemes talán körülnézni az online térben is, hiszen nehéz követni, hogy mi az aktuális divat. Az azonban biztos, hogy minden országnak, régiónak megvannak a szokásai ezzel kapcsolatban is. Az angolszász világ különösen nagy eltérést mutat nem csupán a Mikulás napjával, de a karácsony egészével kapcsolatban. Visszatérve azonban a Mikulás ünnepléséhez, az egész kiinduló ötlet egészen más volt emögött az ünnep mögött, mint amit jelenleg képvisel.

Mikulás ajándék minden évbenMikulás ajándék

Napjainkban egyértelműen a gyerekek járnak jól, és főleg azért, mert évről-évre észrevehető a tendencia, hogy komolyabb ajándékok kerülnek a csizmácskákba. Ezzel pedig elérkeztünk egy következő gondolathoz, a csizmácskákhoz. Néhány évtizede elképzelhetetlen lett volna úgy várni a Mikulást, hogy nem készítjük ki a csizmácskákat az ajtóba, ablakba. Ma már ez nem feltétlen velejárója ennek a napnak, már csak azért sem, mert egy-egy nagyobb bevásárlóközpontban, plázában könnyebben akadunk össze egy igazi, vagy legalábbis annak tűnő Mikulással, mint otthon. Átalakulóban vannak tehát a szokásaink, és ez nagyjából mindegyik ünnepünkre igaz, nem csupán december hatodikára.

Sok szülő tudományosan próbálja magyarázni a Mikulás lényegét, hiszen napjainkban a temérdek információnak köszönhetően már jóval tájékozottabbak vagyunk. Rengeteg családban feleslegesnek tartják elhalmozni a gyereket egy egész zacskónyi édességgel, hiszen a cukoradag egyébként is megvan, nem még ráadásként befalni egy csomó felesleges csokit. Sokan úgy gondolkodnak, hogy inkább ugyanazon összegből vesznek egy nem ehető, kvázi maradandó ajándékot, ami általában hasonlít egy reklámajándékhoz, de lehet akár egy könyv is, vagy mondjuk egy ruhadarab. Ennek a megjelenési formája nagyon eltérő, és tényleg mindenki azt vesz szülőként, amivel azonosulni tud, és amilyen értékrend szerint nevelni óhajtja a gyermekét.