A kézzel készített ajándék ötletek divatosak és azok is lesznek

Számtalan cikk lát napjainkban olyan témával kapcsolatban napvilágot, miszerint ötleteket sorakoztatnak fel, mégis milyen módon lehetne kézzel készített ajándékokat produkálni. Ez egy meglehetősen új trend, de újszerűségét meghazudtoló módon borzasztó intenzívnek is tekinthető, több szempontból is.

A fiatal generációra jellemző trend ugyanis az utóbbi években, hogy nem szívesen költik a pénzüket feleslegesnek gondolt tárgyakra, és ez függetlenül attól igaz, hogy maguknak vásárolnak-e, vagy másoknak. Tehát tulajdonképpen ilyen tekintetben el is vonatkoztathatunk az ajándékok témakörétől, hiszen ez általánosságban bármivel kapcsolatban igaz.

A kézzel készített ajándék logikája kézzel készített ajándék

Az ő gondolkodásmódjukhoz sokkal közelebb áll az a megközelítés, hogy az élmények, a megfoghatatlan, de intenzíven átélt pillanatok a meghatározóak az ember életében, nem pedig a tárgyi, unalmas megoldások. Ennek nyomán aztán az egész értékrendjük egy kicsit máshogy alakul, például nem igazán szeretnek ajándékokat sem vásárolni, sokkal inkább ezzel kapcsolatban is az élmények közös átélése felé van elmozdulás, de ha mégis a tárgyi jellegű dolgoknál maradnak, akkor maradnak a kézzel készített ajándékok, amelyekben benne van egy kicsit több is az egyéniségükből, mint egy választás a sok tárgy közül a boltban.

 

Ennek folytán pedig nagyon úgy tűnik, hogy egy sor olyan hobbi van kialakulóban, amelyekről régebben nem is tudtunk, sőt, ha továbbmegyünk a gondolatmenettel, lehet, hogy nem is léteztek. Például néhány évtizeddel ezelőtt nem igazán volt divat mondjuk otthon, házilag szappant készíteni, vagy gyertyát önteni, esetleg pólót festeni, ma azonban ezek fantasztikusan izgalmas újdonságnak tűnnek.

Kézzel készített ajándék a környezettudatosság jegyébenkézzel készített ajándék

Összetett lehet egyébként ez a folyamat, hiszen a másik trend, ami rohamtempóban nyer magának utat, az a környezetvédelemmel kapcsolatos értékrend terjedése, amellyel tulajdonképpen rokon értelmű gondolat az, hogy próbálja meg mindenki minimalizálni azt a bizonyos ökológiai lábnyomat. Magyarán próbáljunk meg minél kisebb fogyasztással élni az élet minden területén, ezáltal kisebb lesz a termelés, és nem csupán pénzt tudunk ezáltal spórolni és átcsoportosítani fontosabb dolgokra, de a felhasznált erőforrások kisebb mértéke okán is teszünk egy kis jót a környezetünkkel.

Visszatérve azonban a kézzel készített tárgyak fontosságához és milyenségéhez, mindenkinek a kézügyességén, illetve az általános affinitásán és vonzalmán múlik, hogy mégis miféle tevékenységekben kezd el elsőként gondolkodni, hiszen a lehetőségek tárháza határtalan. Nem kell profinak lenni semmilyen hobbitevékenységben ahhoz, hogy valamilyen ajándékot elkészítsünk, hiszen ha kellően jól megválogatjuk a tevékenységeket, akkor elég, ha első alkalommal kacérkodunk valaminek a kipróbálásával.

Nagyon egyediek a kézzel készített ajándékokkézzel készített ajándék

Ráadásul a kézzel készített ajándékoknak megvan az a bájuk, varázsuk, hogy ha kicsit maszatos vagy elcsúszott, megnyomódott, más szóval kissé tökéletlen, attól lesz talán értékesebb, hiszen minél jobban hasonlít egy profi termékre, annál kisebb a jelentősége, annál kevésbé látszik rajta rögtön, hogy azt valaki csak nekünk készítette, egyedi, hiszen az az egy van belőle a világon.

Azt pedig már tudhatjuk a világirodalom remekeiből, hogy az egyedi dolgok tudnak igazán értékesek lenni mindenki számára, gondoljunk csak például a Kis herceg történetére, aki a rózsájához vonzódott mindenek fölött. Az igazi barátságok és az értékesebb emberi kapcsolatok mind ilyenek, és fontos, hogy az ajándékozást is ennek fényében közelítsük meg.