A húsvéti ajándék még mindig divat

Napjainban szerencsére elmondható, hogy az utóbbi évtizedben rengeteget javult az életszínvonal, aminek több látványos eredménye is tapasztalható a mindennapokban. Egyebek mellett több olyan lehetőséget is talál az átlagember, hogy megajándékozza a másikat, de természetesen leginkább még mindig a gyermekek a fő célcsoport, ha ajándékozásról van szó.

Újdonságnak számít a húsvéti ajándék

Ez nagyszerű tendencia, hiszen nem pusztán a gyermek örül, de nyilván a felnőtteknek is jólesik, ha van lehetőségük mosolyt csalni a másik arcára, kiváltképp egy gyermekére. A húsvéti ajándék aránylag újsondságnak számít, már ha nem ide soroljuk a különböző édességeket, leginkább csokiból készült nyulakat, tojásokat, amelyeknek nagy múltjuk van régiónkban.

húsvéti ajándék

 

Ma már azonban, ahogy említettük, sokszor komolyabban veszik a felnőttek az ajándékozás témáját, és túllőnek a csoki témakörén. Ilyenkor tulajdonképpen bármi más is szóba jöhet, de leginkább a játékok kerülnek a horizontra. A húsvéti ajándék valahogy adja magát, egyébként is, hiszen ha a másik, a férfiak megtisztelik a nőket azzal, hogy időt és energiát nem kímélve felkerekednek, és locsolásra adják a fejüket, akkor ezzek kvázi viszonozni lehet ezt a kedvességet.

Persze a mai világban roppant mód felhígultak a szokások, tehát az sem kizárt, hogy valaki pusztán húsvét okán, akár locsolás nélkül is kapjon ajándékot, illetve amennyiben lány testvérek is vannak a családban, akik nem járhatnak locsolni, ők is kaphatnak például a nagyszülőktől ajándékot, hiszen ez tulajdonképpen így igazságos. Sok mindent meg lehet magyarázni ezzel kapcsolatban, és az lesz a hiteles döntést, amit annak éreznek az érintettek.

Változóban a húsvéti szokásokhúsvéti ajándék

Az egész húsvéti témakör egyébként romahos változáson megy keresztül napjainkban, tehát amit ma kijelentünk ezzel kapcsolatban, az egyáltalán nem biztos, hogy akár jövőre megállja a helyét, hiszen mint oly sok más terület kapcsán, ezzel is utánozzuk a többi országot, akik viszont rendszerint az angolszász vidékből vesznek át szokásokat, vagy legalábbis utánozzák az ottani trendeket.

Ma már azt a szót, hogy szokás, nagyon óvatosan lehet használni, hiszen ahhoz, hogy valamit annak tekintsünk, nyilván több ideig kellene működnie. Ugyanakkor a gyors változások nem igazán teszik azt lehetővé, hogy a trendek megtelepedjenek egy-egy régióban, hiszen a folyamatos utánzás, az új dolgok átvétele meggátolja a szokások kialakulását, ellenben az van terjedőben, hogy ami szokás, az már nem szokás, hanem a változatosság lett a trendi.

Egyre alhanyagoltabbak a húsvéti rítusokhúsvéti ajándék

Mindazonáltal a húsvéttal kapcsolatban Kelet-Európában még mindig elég intenzíven élnek a hagyományok, nem lehetünk elégedetlenek, bár ez a megállapítás is demográfiailag pontosításra szorul. Ha másként akarnánk ugyanezt megfogalmazni, mondhatnánk, hogy a városokban szinte egyáltalán nem foglalkoznak már a húsvéti locsolás fogalmával, míg a vidéki desztinációkon még lényegesen aktuálisabb a dolog.

Visszatérve azonban a húsvéti ajándékok témaköréhez, talán nem túlzás azt megállapítani, hogy a felnőttek ezen a témán teljesen kívül esnek, tehát mondhatni csak a gyerekek számára kedves ünnep ilyen szempontból a most tárgyalt.

Sokan rászánják magukat arra is, hogy kézzel készítsenek valamiféle meglepetést, ajándékot, amivel különösen meg lehet tisztelni a locsolókat, hiszen nem csupán egy gesztusról van ilyenkor szó, de az ember bele tudja tenni a szívét, lelkét. A kézzel festett tojások tökéletes példája az egyedi készítésű húsvéti ajándékoknak, amelyeket ma már sokkal könnyebb elkészíteni, mint régen, vagy akár pár éve.