A legszemélyesebb karácsonyi ajándék ötletek házilag is elkészíthetők

A karácsony a szeretet ünnepe, de sokan elvesznek az ajándékvásárlásban, pedig a karácsonyi ajándék ötletek házilag is kivitelezhetők az esetek nagy részében. Persze, néha érdemes gyakorolni egy kicsit még az ünnepek előtt.

Karácsonykor mindig még jobb, még szebb és – ami talán a legfőbb – még személyesebb ajándékot szeretne mindenki adni szeretteinek. Azért, hogy meghatott mosolyuk ragyogása töltse meg az ünnepet, jó, ha saját kézzel készített meglepetések kerülnek a karácsonyfa alá.

DIY karácsonyi ajándék egy kis szakmai segítséggel

kezzel keszitett ajandekok

Sokan nem mernek belevágni a karácsonyi ajándék ötletek házilag való kivitelezésébe, mert úgy gondolják, nincs elég kézügyességük hozzá, vagy nem tudják, milyen hozzávalókat kellene beszerezniük.

 

Manapság azonban ez sem lehet kifogás, hiszen egyre több kreatív vállalkozás tart workshopokat vagy néhány alkalmas tanfolyamokat, amelyeken könnyedén megtanulhatóak az ajándékkészítés praktikái. Legyen szó ékszerkészítésről, karácsonyi díszek dekorációjáról, vagy akár ruhadarabok varrásáról, mindenre lehet találni oktatót. Sőt, még parfüm-, táska- és cipőkészítő workshop is található a széles választékban! Érdemes olyan lehetőséget keresni, amelynek témája kapcsolódik a megajándékozandó személyhez, hiszen a karácsonyi ajándéknak igazán személyesnek kell lennie, nem az alkotóról szól. Az is fontos, hogy a kézzel készített karácsonyi ajándékok esetében nincs lehetőség arra, hogy az utolsó pillanatra maradjon a megvalósítás. Az alkotás ugyanis gyakran meglehetősen időigényes folyamat, és nem lehet csak úgy összecsapni.

karacsonyi ajandek hazilag

Mi a kézzel készített ajándékok titka?

Nem más, mint a személyes töltet és a megismételhetetlenség. Személyes, hiszen csak és kizárólag annak az embernek készül, akinek szánja az ajándékot és megismételhetetlen, mert – ahogy egy művészi alkotást – úgy ezt sem lehet még egyszer ugyanilyennek megteremteni.

A saját készítésű ajándék nem feltétlenül tökéletes, éppen ezért különleges

Sok olyan ember is van, akit az tart vissza a kézzel készített ajándékok átadásától, hogy úgy látják, alkotásuk nem tökéletes. Ez azonban a lehető legrosszabb gondolat, ami csak felmerülhet. Hiszen a kreatív karácsonyi ajándékok legkedvesebb tulajdonságai épp az apró tökéletlenségek, melyek még bájosabbá és egyedibbé teszik a személyes meglepetést.

Miből készülhet karácsonyi ajándék házilag?

Gyakorlatilag bármiből, ami nem igényel speciális felszerelést. Ha például agyagból készül a meglepetés, a háztartási sütő kevés az ajándéktárgy kiégetéséhez, ahhoz igazi égetőkemence szükséges. Éppen ezért az ilyen tárgyakat ott kell hagyni a fazekasműhelybe, ahol kiégetik és később átvehető.

De kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy miből dolgozhat az, aki saját készítésű karácsonyi ajándékban gondolkodik.

kreativ karacsonyi ajandek

Ékszereket készíthet süthető gyurmából, többféle anyagból készült gyöngyökből, fonálból, és más anyagokból.

Szárított és művirágokból, termésekből és koszorú alapból alkothat karácsonyi hangulatú kopogtatót, de akár asztaldíszt is. Különböző használati tárgyakat is készíthet fából, süthető gyurmából és textilből, de akár a kreatív boltokban is vásárolhat ajándék alapokat – képkeretet, dobozt – amit otthon kidekorálhat. Ebben az esetben sokkal hangulatosabb végeredményt kaphat, ha nem vadonatúj apróságokat ragaszt a felületre, hanem olyan mütyüröket, amelyek az évek során gyűlnek össze vagy réginek hatnak. Lehetnek ezek kagylók, gyöngyök, szalagok. Fontos, hogy ne feledkezzen meg arról a leheletnyi csillogásról, ami még ünnepibbé teszi az ajándékot.

Ha több embernek készít saját kezűleg meglepetést, érdemes lehet egy stílust követni, például a vintage-t. Ezzel egyrészt megkönnyíti a saját dolgát, hiszen elég hasonló kiegészítőket beszerezni, illetve gyorsabban megtervezhetőek és megvalósíthatóak a tervek. Másrészt egységes látványt nyújtanak majd ajándékai a sok más csomag között. Természetesen az sem mindegy, hogy milyen csomagolást kapnak a karácsonyi ajándék ötletek házilag. Érdemes ebben is egy stílust, színvilágot követni, hiszen így felismerhetőek lesznek az saját készítésű meglepetései. Ráadásul sokkal költséghatékonyabb és környezettudatosabb ez a megoldás, hiszen kevesebb csomagolóanyagot fog így felhasználni. Ajánlott natúr dolgokat felhasználni nemcsak az alkotás, de a csomagolás során is, lebomló kötözőanyagot, például raffiát és olyan papírt, amely nem tartalmaz vegyszereket, környezetkárosító festéket. Ezeknek a segítségével nemcsak környezetbarát, de különleges is lesz a csomagolás, hiszen az egyszerűség gyönyörködtet és a sok színes csomagolópapír közül kiragyognak a régimódi csomagocskák.

Gasztroajándék is kerülhet a karácsonyfa alá!

A karácsony az ünnep vallási vonatkozásán, a családon, a csillogáson és a szereteten kívül a finom ételekről és italokról is szól. Ez tagadhatatlan.

diy karácsonyi ajándék

Manapság pedig, amikor a kézműveskedés a gasztronómia területén is divatossá vált, a különböző gasztroajándékok is a karácsonyi ajándék ötletek házilag is megvalósítható csoportjába tartoznak.

Nemcsak a finom ízek, de az elkészítés terén is kiélheti ilyenkor a kreativitását az alkotó. Sőt, nem muszáj profi cukrásznak vagy séfnek lenni ahhoz, hogy különleges finomságok kerüljenek a csomagba, kezdők is bátran nekiláthatnak a sütésnek, főzésnek. Nyugodtan lehet a legnagyobb gasztrocelebek receptjeit követni, de akár főzőiskolákban, workshopokon is megtanulhatók a konyhai praktikák! Sőt, az sem baj, ha a végeredmény nem úgy néz ki, mint ahogy a Pinteresten vagy Instagramon látható fotók szerint mutatnia kellene. A lényeg az igyekezet, a figyelem és némi türelem, mert nem kizárt, hogy némelyik finomságot többször is el kell készíteni ahhoz, hogy egyszer jól sikerüljön. Ha pedig elkészültek az ünnepi édességek, lekvárok, szörpök és egyéb különleges, fűszeres nyalánkságok, már csak a csomagolás marad hátra. Szükség lesz még néhány egyedi, kisméretű üvegcsére, amibe a folyékony gasztroajándékok tölthetők.

A száraz termékek kreatív, ünnepi csomagolásához pedig rengeteg ötletet lehet találni az interneten, érdemes lapozgatni a professzionális dekorációkkal foglalkozó albumokat.