Apró ajándékok karácsonyra a szeretet jegyében

A kedves, szeretettel készített vagy vásárolt apró ajándékok karácsonyra azoknak nyújtanak ideális választást, akik magukénak vallják az eszmét, miszerint a szóban forgó ünnep sokkal inkább szól az együtt töltött minőségi időről, mint a méregdrága, sokszor felesleges tárgyakról.

Sajnos modern korunk fogyasztói társadalma még mindig az utóbbi irányvonal felé tendál, viszont szerencsére egyre többen és többen vannak, akik a karácsony meghitt hangulatát újrateremtve a személyesebb, meghittebb ajándékozás mellett voksolnak.

Ajándék karácsonyra: nem pénz kérdése

A legjobb karácsonyi ajándékok nem kerülnek sok pénzbe – a legjobb meglepetések szívből jönnek, személyre szabottak és időbe kerül a megalkotásuk, vagy épp a kiválasztásuk. A ráfordított energia és idő azonban mindig meghálálja magát: az apró ajándékok karácsonyra örök emlékként szolgálnak, s míg egy néhány éve kapott drága holmit elfelejtünk, az egyedi, szeretetteljes meglepetéseket soha.

Karácsonyi ötletek két aspektusból megközelítve

Alapvetően két út áll előttünk nyitva, ha a karácsonyi ajándékok kerülnek terítékre. Ha sok az időnk, illetve a DIY barkácsolással sem állunk hadilábon, akár saját magunk is elkészíthetjük az apró, de annál szívhez szólóbb meglepetéseket. Ha idő- és alkotókedv szűkében vagyunk, természetesen meg is vásárolhatjuk az ajándékokat.

karacsonyi ajandekcsomag

Karácsonyi ajándékcsomag a kollégáknak

 

Manapság már nálunk is dívik a munkahelyi karácsonyi ajándékozás szokása. A kollégák egymás neveit húzzák ki egy dobozból, és apró meglepetéssel kedveskednek a másiknak. Azt, hogy ki kit húzott, titokban kell tartani az ajándékozás napjáig. Az olyan apróságok, mint egy szép sál vagy egy pár kesztyű, édesség, bögre vagy gyertya tipikusan azon kategóriájú ajándékok táborába tartoznak, amelyekkel nem lehet bakot lőni – nem túl személyesek, de nem is kimondottan ridegen hivatalosak.

Szívből szóló karácsonyi ajándék szülőknek

Abban az esetben, ha odahaza karácsonyozunk a szülőknél, a vásárolt meglepetés helyett a saját kezűleg készített ajándékokkal sokkal nagyobb sikert arathatunk. A szülők tudni fogják, hogy nem a pénztárcánk tartalmát, de a szívünket és lelkünket is beletettük az apró meglepetés elkészítésébe. A továbbiakban adunk néhány remek tippet, hogyan lehet saját kezűleg is profi ajándékokat készíteni.

Karácsonyi ajándék házilag – az ünnepi gyertya mindig jó ötletnek számít

Mi is emelné jobban az ünnep fényét, mint a csodaszép, saját kezűleg készített gyertya! Ha a családnak, közeli barátoknak saját készítésű gyertyát szeretnénk adni, a gyertyaöntés technikájával akár mi magunk alkothatjuk meg az ajándékot, de már kész gyertyával is dolgozhatunk, például kidíszíthetjük azt dekupázs technikával. Kétségtelen, hogy a gyertyaöntés hosszadalmasabb, sőt, ha kezdők vagyunk, költségesebb is, mint a második lehetőség, tekintve, hogy be kell szereznünk a gyertya elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. Persze a munkánk gyümölcse minden esetben meghálálja magát. Amennyiben mégsem vágnánk bele a fejszénket a házi gyertyaöntésbe, már kész terméket is díszíthetünk szalvéta (dekupázs) technikával.

karacsonyi ajandek hazilag

Apró ajándékok karácsonyra: mindenki kedvenc rénszarvasa, Rudolf

A karácsonyi ünnep nem lehet teljes az aranyos pirosorrú rénszarvas, Rudolf nélkül! Mivel Rudolfnak mindenki otthonában van hely, különösen az ünnepi asztalon vagy a fa alatt, jó ötlet elkészíteni a Mikulás fő szánhúzóját ajándékként. Az alkotáshoz minden fontos kelléket (zsenília drótot, piros gyöngyöket, selyemszalagot, csengőt és tűfilcet) beszerezhetünk a hobbiboltból, ráadásul fillérekből. A rénszarvas teste akár egy régi, használton kívüli barna virágcserép is lehet.

legjobb karacsonyi ajandekok

Apró ajándékok karácsonyra a gyöngyfűzés jegyében

A gyöngyfűzés tipikusan az a hobbi, amihez rengeteg türelem kell. Lévén aprólékos, lassú munka, a gyöngyfűzés remekül kikapcsol, sőt, a stresszt is oldja. Gyöngyből szinte bármi készíthető, az ékszerektől kezdve egészen a karácsonyfadíszekig (például bájos hópelyhek), az alkotás szabadságát nem korlátozza semmi.

A család ünnepe

A nagyszülők el lesznek ragadtatva, ha az idei karácsonyfára mi szolgáltatjuk a számukra a díszeket – mi mással, mint régi családi fotókkal, a mosolygós unokák képével díszítve! Átlátszó, kinyitható karácsonyi gömböket ma már bármelyik hobbiboltból beszerezhetünk, az pedig már csak rajtunk áll, mit teszünk ezekbe a rengeteg lehetőséggel kecsegtető díszekbe. A fényképek csak egy ötlet a sok közül, sokan például mini díszekkel, édességekkel vagy szívhez szóló írott jókívánságokkal teszik személyre szabottá a karácsonyi gömböket.

Apró ajándékok karácsonyra: elő a régi vágódeszkával!

Amennyiben a megajándékozni kívánt személy szívesen és sokat tevékenykedik a konyhában, érdemes a karácsonyi ajándékunkat is e tematika köré építeni. Így készülhet a régi, dísztelen vágódeszkából valóságos remekmű, a csészékből csodás gyertyatartó, az üres üvegekből dekoratív tárolóhely a konyhai eszközök számára. Egy kis kreativitással egyszerű akrilfestékkel is csodákat tehetünk, ám ha nem szívesen festünk sajátkezűleg, a már említett dekupázs technika mindig remek választásnak bizonyulhat egy-egy régi tárgy dekorálása során.