Milyen LEGO-t vegyek a gyereknek?

Már a legapróbb gyermekek is vágynak arra, hogy valamit alkossanak, valami megszülethessen a kezük nyoma által. Erre nincs is jobb mód, mint a legózás, azaz az építés.

Melyik LEGO készletet válasszam?


A válasz attól függ, hogy a gyermek milyen korú, milyen érdeklődési körrel és milyen építési képességgel rendelkezik. Ha a gyerek kicsi, akkor érdemes olyan Lego készletet választani, ami kevésbé bonyolult, és több segítséget nyújt az építéshez. Ha a gyerek nagyobb, akkor lehet olyan készletet választani, ami több alkatrészből áll, és összetettebb építményeket lehet vele létrehozni.


A Lego Classic készletek például kiválóak a kreativitás fejlesztésére, míg a Lego Technic készletek inkább a precíz építést és a műszaki ismereteket erősítik. Ha a gyerek kedveli a bizonyos témákat, mint például a Star Wars, Harry Potter, Ninjago, stb. és szívesen épít olyan dolgokat, amik ezeket a témákat ölelik fel, akkor az ilyen témájú készleteket érdemes választani.
Az is fontos, hogy megfelelő legyen a gyerek építési szintjéhez, ne legyen túl egyszerű, de ne is legyen túl nehéz, hogy ne essen kétségbe és élvezze az építést.

Már a legapróbb gyermekek is vágynak arra, hogy valamit alkossanak, valami megszülethessen a kezük nyoma által. Erre nincs is jobb mód, mint a legózás, azaz az építés.


LEGO Duplo készletek?

 


A LEGO Duplo készletek olyan Lego készletek, amelyeket 2-5 éves korú gyerekek számára terveztek. A Duplo darabjai nagyobbak és masszívabbak, mint a hagyományos Lego kockák, így könnyebben fogják tudni a kisgyermekek kézben tartani és építeni vele. A Duplo készletek általában színesebbek és vizuálisan is érdekesebbek, hogy a gyerekeknek könnyebb legyen megtartani a figyelmüket az építés során.


A Duplo készletek általában játékosak, és sokféle témát fednek le, mint például a járművek, az épületek, az állatok, a játékfigurák, stb. A gyerekek számára könnyen érthető és élvezetes játékot nyújtanak, ami segíti őket a kézügyességük, a kreativitásuk, a számolásuk, és az építési képességük fejlesztésében.


Azt is fontos megemlíteni, hogy a Duplo készletek kompatibilisek a hagyományos Lego készletekkel, így ha a gyerek később nő, és átáll a hagyományos Lego-ra, akkor azokkal az alkatrészekkel is tud építeni, amiket már a Duplo-val ismert.


Kezdődhet a kaland?


A LEGO Duplo a kezdet. Hogy minek a kezdete? Az építésnek. Annak a szenvedélynek, ami akár egy életen át kitarthat. Mert alkotni hatalmas élmény, és mert az építés mindenkor kikapcsol, szórakoztat, izgalmat ad. Pláne a gyártó ezen termékcsaládja, ami a legkisebbeket célozza meg. Nagyméretű kockáit könnyű kezelni, nem áll fenn a lenyelés kockázata, miközben a sikerélmény is borítékolható. Autók, buszok, motorok, vonatok, állatok, mesés figurák várják a lelkes lurkókat, amiknek az építése gyerekjáték. De azért elengedhetetlen hozzá a fantáziavilág használata, s egyébként miközben a helyükre kerülnek a legapróbb részletek a finommotorikus készségek jelentékeny mértékben fejlődnek.

Ez az a játék, ami gyakorlatilag megunhatatlan, kimeríthetetlen. Az újabb és újabb ötletek kizárólag megvalósításra várnak. Ráadásul ahogy az már a vállalattól megszokott a kirakott alkotások funkcionálisan is hozzák a tőlük elvárhatót.

Mi zajlik valójában legózás közben?


Látszólag semmi. Mármint a gyerekek kíváncsian, lelkesen elfoglalják magukat, és megvalósítják az álmaikat. Konkrétan megteremtik azokat, kézzel fogható módon. Azért ez már önmagában sem semmi. De mindeközben az agyban a különböző területek váltakozó intenzitással kapcsolódnak be az „összmunkába”. Ezáltal az idegpályák fejlődnek, akárcsak a készségek, képességek. Hiszen bármilyen meglepőnek is tűnik a szórakozás, a vidám építgetés csak a felszín. Valójában a háttérben az agy komolyan dolgozik, ezáltal a tanulási folyamatok beindulnak. Egyre kifinomultabbá válnak a különböző szegmensek, mint például kreativitás, logika, képzelőerő, s a szem-kéz koordináció, valamint a finommotorika is átalakul, formálódik, finomodik. Persze minderre a lurkók nem tudatosak, bennük csak az tudatosul, hogy építeni jó, és ez így jó! Mert minden, ami tudat alatt megy végbe, tartós eredményt generál, szemben az erőltetéssel.