Miért remek választás az ékszer ajándékba?

Nem állítjuk, hogy az ékszer mindenkinek, minden alkalomra, minden formájában tökéletes ajándék. Azonban megfelelő körültekintéssel valóban remek választás lehet. Ha van valaki, aki biztosan tudod, hogy értékelné azt, segítünk most kiválasztani a tökéletes darabot!
De először nézzük a választ az eredeti kérdésünkre.

Miért jó választás?

Jelentése van.

 

Önmagában az ajándékozott ékszer típusának is jelentése van. Mást kommunikál egy karperec, mint egy gyűrű, de egy medál is, mint egy fülbevaló. Ezen felül minden egyes alapanyagnak is jelentése van. A gyémánt az örökkévalóságot, az arany az erőt szimbolizálja.

Éppen ezért bármilyen ékszerre is esik a választás, annak jelentése – és jelentősége – lesz.

Törődésről tesz tanúbizonyságot

Az ékszer olyasvalami, amitől a legtöbb ember szépnek, elegánsnak és fontosnak érzi magát. Ezen felül attól függően, hogy milyen típusú az ékszer, külön érzéseket kelthet még a megajándékozottban.

Ha például egy családi ékszer kerül továbbadásra, annak vitathatatlanul hatalmas a jelentősége, még akkor is, ha stílusában ne feltétlenül illik tökéletesen az új viselőjéhez. A klasszikus, örökzöld darabok sokkal inkább kommunikálják az ékszer örökkévalóságát, a divatos ékszerek pedig a pillanatnyi megjelenés tökéletesítésében játszanak jelentős szerepet.

miert remek valasztas az ekszer ajandekba - feil - ajandekozni.hu

Örök ajándék

Az előzőekben említsére került az ékszer, mint örök ajándék. Valóban, amennyiben megfelelő minőségű anyagokból készül az adott darab, egy gyémánt nélkül is tudja az örökkévalóságot szimbolizálni.

Az ékszer változatlan fontosságában és jelentésében, bármennyi idő is teljen el az ajándékozás időpontjától. Éppen ezért olyan jelentőségteljes ajándék – hiszen örök dolgokat szimbolizál, mint a szeretet és a törődés.

Változatos, személyre szabható

A végtelen anyagból és stílusból való választási lehetőségnek köszönhetően valószínűleg nincs is ember, aki számára nem lehet megfelelő ékszert találni. Legyen szó bármilyen bőr- vagy hajszínről, öltözködési stílusról, alkalomról vagy egyszerű preferenciáról, a különböző nemesfémek és kövek biztosítják, hogy senki ne maradjon ki.

Bármilyen korban remek ajándék

Nem számít, hány éves az illető, akit megajándékozol, találhatsz hozzá illő darabot. Legyen szó egy lány gyermekről és első fülbevalójáról, egy családi hagyomány továbbviteleként egy érettségizőnek/diplomázónak szánt nyakláncról, egy fiatal pár szerelmet jelképező ékszeréről, vagy egy nyugalomra vágyó idősnek szánt – az élete gyönyörűségére emlékeztető – darabról, mindig van miből választani.

Hogyan találd meg a tökéletest?

• A nem

Az első dolog, ami segít a választásban, a megajándékozandó neme. Ha hölgyről van szó, a választék szinte végtelen: gyűrűk, karkötők, láncok, medálok, bokaláncok, fülbevalók, brossok…

Úr esetében valamivel korlátozottabb a lehetőségek száma, bár közel sem nagyon: férfiak is kaphatnak gyűrűt, nyakláncot vagy karláncot, de akár a fülbevalók sem kizártak.

• A keret

Fontos meghatározni az ajándékra szánt keretet is. Ez egyrészt kell, hogy függjön az illetőtől és a hozzá való viszonyról: amennyiben távolabbi rokon vagy ismerős a személy, értelemszerűen az alacsonyabb árú darabok választását diktálja az etikett. Közeli családtagokon és szeretteken azonban nem illik túlzottan spórolni.

Természetesen bárkiről is legyen szó, nem szükséges, hogy az utolsó forintod is az ékszerre költsd, szóval mindenképp figyelembe kell venni a személyes lehetőségeket is.

• A stílus

Bár kétségtelen, hogy vannak, akik a mindennapokban semmilyen ékszert nem hordanak, sőt, még ruházatuk is kifejezetten letisztult és minimalista, adott alkalommal viszont imádják a díszes, feltűnő darabokat.

Ugyanakkor szinte lehetetlen melléfogni azzal, ha az illető hétköznapi stílusából kiindulva tervezed meg, mit fogsz keresni pontosan. A gyűrűket kedvelők valószínűleg örülni fognak egy gyönyörű darabnak, azonban csak akkor, ha az ajándéknak “van helye” – vagyis ha valaki bármilyen okból is ugyan azokat a darabokat viseli minden egyes nap, óvatosan kell bánni az újabbakkal (ez pedig minden egyes ékszer típusra vonatkozik).

• A kor

Ahogyan arról volt már szó, egy illető kora nem kell, hogy kizáró tényező legyen ékszer vásárláskor. Ugyanakkor jó kiindulópont lehet!

Egy fiatal gyermeknek nem érdemes “lógós”, díszes darabokat választani, amik bármibe bele akadhatnak.

A tinédzsereknek, fiatal felnőtteknek általában nagyon konkrét elképzeléseik vannak arról, hogy mit kedvelnek, mi áll nekik jól, így érdemes ezeket követni.

A 30-50 éves korosztályok általában már újra az egyszerűbb dolgokat kedvelik, azonban még érdemes szem előtt tartani a divatosabb ékszereket is.

Az 50 és főleg 60 év felettiek pedig általában a klasszikusabb darabokat értékelik a legjobban, illetve azt, ha az adott ékszer valamilyen módon kapcsolódik gyermekeikhez, unokáikhoz, életük legfontosabb szakaszaihoz.

• Az anyag

Az ékszer anyaga egy rendkívül kritikus kérdés, ezért összegyűjtöttünk most néhány gyakori nemes – és nem nemes – fémet, illetve legfontosabb jellemzőiket:

Arany
Az arany az ékszerkészítés egyik leggyakoribb anyaga és ez nem véletlen. Alapvetően három fő típusa ismert: a fehér, a sárga és a vörös (vagy rózsaszín) arany, amelyek az ötvözetbe kerülő egyéb fémek függvényében alakulnak ki. Az erő mellett szimbolizálja még a nemességet, a szerelmet. Napjainkban a leggyakoribbak a 14 karátos aranyékszerek.

Mi a különbség a 14K és a 18K között?

14K = 585g szín arany van 1 kg 14K alapanyagban
18K = 750g szín arany van 1 kg 18K alapanyagban

Miért nem készítenek színaranyból ékszert? – id. Feil Attila válasza

“Fontos tudni, hogy színaranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. A “tiszta arany” 24 karátos, viszont azért, hogy keményebbé és egyben ellenállóbbá is tegyük, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet (pl.: palládium, réz, ezüst) adunk. A hozzáadott nemesfémnek köszönhetően keményebbé, kopásállóbbá, ezáltal hordhatóbbá válik az aranyból készült karikagyűrű”- jegyzi meg a tapasztalt szakember, majd még hozzáfűzi:
“A gyűrűinket leginkább 14 vagy 18 karátos aranyból készítjük el. Különösen a 14 karátos aranyat javasoljuk alapanyagnak, hiszen ellenállóbb, mint a 18 karátos”

Mit kell tudni még a karátokról?

Arany esetében a karát az aranyötvözet finomsági fokának megjelölésére szolgáló mértékegység.
A „tiszta arany” 24 karátos.

24 karát = 1000 ezrelék
22 karát = 916 ezrelék
18 karát = 750 ezrelék
14 karát = 585 ezrelék
9 karát = 375 ezrelék
8 karát = 333 ezrelék

Honnan ered a karát szó?

A karát elnevezés a szentjánoskenyérfa termésének görög nevéből, a keration szóból ered, aminek magvait az ókorban – azok nagyon hasonló mérete és súlya miatt – precíziós súlymérésre használták. Bonyolította a helyzetet, hogy minden egyes állam „saját” karátegységet használt, és ezek súlya természetesen eltért egymástól. Később a Trójában használatos szemek súlya lett általánosan elfogadott, amelyek 205 mg-nak feleltek meg. Ezt az értéket 1907-ben a metrikus rendszert használó országok 200 mg-ra módosították (metrikus karát), és manapság már ez az érték az egész világon elfogadott és használatos.

miert remek valasztas az ekszer ajandekba - feil - ajandekozni.hu2

A FEIL Ékszer és a karátok kérdése – id. Feil Attila válaszol

“Fontos tudni, hogy színaranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. A “tiszta arany” 24 karátos, viszont azért, hogy keményebbé és egyben ellenállóbbá is tegyük, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet (pl.: palládium, réz, ezüst) adunk. A hozzáadott nemesfémnek köszönhetően keményebbé, kopásállóbbá, ezáltal hordhatóbbá válik az aranyból készült karikagyűrű”-

Az ékszerkészítésre használt arany tehát ötvözet, amelynek az oka az arany – mint kémiai anyag – puha fém mivolta.
A tiszta arany a kézmelegtől nem képes deformálódni, ugyanis az olvadáspontja jóval magasabb hőfokon van, mint a kéz melege. Tény, hogy régen azért haraptak rá, mert a fog lenyomata látszódott benne, ha színarany volt.

• Ezüst
Ahogyan arról szó volt, az ezüst is puha fém, így szintén ötvözet formájában jelenik meg az ékszerkészítésben. Általában rézzel keverik a tiszta anyagot, bár még ez esetben is komoly torzulás következhet be benne idővel.
Ugyanakkor kinézetre nem sokban különbözik a fehér aranytól, árában azonban jelentősen alacsonyabb, így kisebb költségvetések számára is megfelelő lehet.

• Platinum
A platinum egy igen ritka fém, ugyanis évente csak körülbelül 160 tonnányit bányásznak ki belőle világszinten. Az előzőeknél egy jóval sűrűbb – így nehezebb és drágább – nemesfémről van szó, azonban van egy hatalmas és verhetetlen előnye: az összetétele.
Az előző nemesfémek ötvözetek, az “alap” anyaguk mellett pedig nagyon gyakran nikkelt is tartalmaznak. A nikkel azonban egy erősen allergén fém, így a fémallergiával élők ezen fémeket csak különleges kialakítással tudják viselni. A platina ékszerek esetében azonban 95%-ban platinumból készülnek, így közel sem annyira – vagy egyáltalán nem – allergének.

• Palládium
Szintén hasonló jolly joker a palládium, amely hasonlóan 95% körüli tisztaságban kerül felhasználásra ékszerkészítéskor. Mindezek mellett a palládium sűrűsége kisebb a platinumnál, így súlya, ezáltal pedig ára is alacsonyabb.

• Újabb anyagok
A piacon mostanában megjelenő újabb ékszer alapanyagok jellemzően ugyan arra a problémára keresik a megoldást: az időtállóságra. A leggyakoribb “újabb anyagok” a titánium, a cirkónium és az acél. Bár nem olyan nemességű fémek, mint az előzőekben felsoroltak, jóval strapabíróbbak, illetve áruk is jelentősen alacsonyabb.

Hol vásárolj?

Ha ezek alapján sikerült eldönteni, hogy pontosan milyen ékszert keresel, itt az ideje a tettek mezejére lépni és meglátogatni a választott webshopot vagy üzletet. Mindenképpen megbízható, tapasztalattal rendelkező ékszerészt érdemes választani, aki munkájával elégedett vagy Te és feltételezhetően a megajándékozott is.

Jó szívvel tudjuk ajánlani ezen célra a FEIL Ékszert, amely családi vállalkozásként, a közös szakértelemből nőtte ki magát az egyik legkiválóbb ékszerészetté. Ékszereik között számos stílus, kategória és kialakítás megtalálható.

További segítségért is bizalommal lehet hozzájuk fordulni, tudásanyagaik és munkatársaik bármikor készségesen ügyfeleik segítségére vannak – hogy az ajándéknak szánt ékszer valóban remek választás lehessen.