Kézzel készített ajándék? Könnyebb, mint bárki gondolná!

A kézzel készített ajándék személyes, kedves és a megajándékozott mindig tudni fogja, hogy szívből gondolt rá a készítője.

De sokakat elbizonytalanít az, hogy nem érzik magukat elég ügyesnek az alkotáshoz.

Még sosem volt ilyen könnyű és egyszerű az ajándékozás, hiszen manapság reneszánszát élik a kézműves foglalkozások, a DIY technikák. Ezekkel a módszerekkel saját magunknak vagy épp szeretteinknek is nagy örömöt szerezhetünk. Nem meglepő a térhódítása, hiszen az elmúlt időszak többnyire önkéntes bezártságban telt sok ember számára, emiatt pedig a személyes, kézzel készített ajándékok még értékesebbé váltak. Ráadásul manapság már, ami kézzel készült, a közösségi média is a segítségünkre siet, ha kézzel készített ajándék ötletek összeállítását tervezzük.

A kézzel készített ajándékok igazi varázserővel bírnak

egyedi ajandekotletek

Sokan úgy tartják, hogy a vásárolt ajándék is tökéletesen megmutatja a szeretetet. Ez esetenként igaz is, ha olyan dologról van szó, amit mi magunk nem tudunk kézzel készíteni, kivéve a huszonhatodik mókás vagy épp cuki bögrét vagy párnát. Ezek ugyanis az úgynevezett „megúszós” ajándékok, amelyek – bármilyen kellemetlen ezt kimondani – nem sok fantáziára és odafigyelésre vallanak. A kézzel készített ajándék azonban egészen már, hiszen amikor valamivel hosszasan foglalatoskodunk és ez a dolog egy meglepetés egy másik ember számára, az valamit szimbolizál. Akkor nemcsak az időnket, energiánkat és ötleteinket tesszük bele azt alkotásba, hanem azt a szeretetet is, amit a másik iránt érzünk. Ez a szeretet pedig érezhető minden alkotóelemen, hiszen a kreatí ajándék elkészítésébe a szívünket is beletesszük.

 

Ha a megajándékozott ránéz, vagy használja, minden pillanatban érzi azt, hogy akitől kapta, annak tényleg fontos a személye. A kézzel készített ajándékok épp emiatt minden költözés után megtalálják az új helyüket. Ezek az ajándékok sosem kerülnek a kukába, szemben a tömeggyártásban készült, esetenként fröccsöntött dolgokkal, melyekből tizenkettő a szó szoros értelmében egy tucat.

Az egyedi ajándékötletek tárháza kimeríthetetlen!

A rengeteg kreatív ajándékötlet tárháza valóban kimeríthetetlen. Legyen szó fémről, fáról, üvegről, műanyagról, epoxiról vagy betonról, néhány apró trükk és a megfelelő eszközök segítségével akár házilag is elkészíthetünk egyedi, kézzel készített ajándékokat. Az elkészítés során az a legfontosabb, hogy ne csupán saját ízlésünket kövessük, hiszen nem magunknak készítjük az ajándékot. Mindig tartsuk szem előtt, hogy melyik ajándéknak örülne igazán a megajándékozott.

Olyan is akad azonban, amelyikhez túl sok eszköz vagy alkotóelem kell, amit nem könnyű beszerezni, vagy olyan nagy tételben árulják, hogy nincs értelme megvásárolni. Esetenként olyan szakmai alapokra van szükség azötletmegvalósításához, amellyel nem rendelkezünk. Ilyenkor a legegyszerűbb és legpraktikusabb dolog az, ha keresünk egy workshopot, ami pont olyasfajta dolgokkal foglalkozik, amit kitaláltunk szerettünknek ajándékba ünnep és alkalomra. Az ilyen alkalmakon szakemberek irányításával készíthetjük el az általunk kiötlött kreatív ötletet, elkészítési útmutatókkal ellátva. Ne féljünk segítséget kérni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, hiszen senki sem szereti egyfajta kudarcként megélni az ajándékkészítést, és így valóban örömet okozhatunk az ajándékozottnak. Az ötlet elmenteni és később megvalósítani is egy remek lehetőség, ha éppen nem áll módunkban részt venni egy workshopon.

kézműves ajándékok mindig egyediek!

Legyen szó gasztro meglepetésről vagy valamilyen használati tárgyról, netán egy olyan közös emléket megörökítő dologról, amit együtt élt át két ember, örök kapocs lesz köztük. Az sem baj, ha a kézzel készített ajándék tökéletlen, hiszen minden hibáján keresztül is látszik, hogy nagy odafigyeléssel készítették. Ráadásul, ha valami, akkor ezek a meglepetések valóban egyediek és megismételhetetlenek, ugyanúgy, mint a művészeti alkotások. Elkészíthetjük akár százszor is, de az egyes darabok apró különbségei mindig észrevehetőek lesznek. Ötletek gyerekeknek papírból készült karácsonyi ajándék vagy anyák napjára szánt meglepetések formájában nem csak örömet okoznak, de lehetőséget adnak a kreativitás és az együtt töltött idő értékes pillanatainak megélésére is..

Az egyedi kézműves ajándékok szívből készülnek

kezmuves ajandekok

A kézzel készített ajándék akkor válik igazán egyedivé, ha személyre szabjuk azt, akit meg szeretnénk lepni. Sokan talán nem gondolnák, de egy kaspó is lehet kiváló ajándék, különösen, ha a megajándékozott növények rajongója. Képzeljünk el egy virágtartót, amit saját kezűleg alkotunk meg dekorbetonból, felhasználva két műanyag edényt, majd ezt követően a kedvesünk kedvenc motívumaival díszítjük fel. Ennél személyesebb meglepetés aligha létezik! Ráadásul ez a projekt nem is annyira bonyolult, mint elsőre tűnhet. Hasonlóan egyedi ajándék lehet egy egyszerű fadoboz is, amelyet közös utazásainkból származó kagylóhéjakkal, némi spárgával és egy ragasztópisztollyal díszítünk fel, így varázsolva azt emlékezetessé.

Ajándékkísérőként készíthetünk különlegességeket, például május első vasárnapján, anyák napjára, egy mézeskalács házat, amelyet aprólékos díszítéssel és személyre szabott elemekkel, mint például gombokkal és más apróságokkal tehetünk egyedivé, így érve el mesterfokot a kézművesség terén. Ezek a barkácsolási ötletek nem csupán szórakoztató tevékenységek, hanem lehetőséget adnak arra, hogy valóban szívvel-lélekkel készült ajándékokkal örömet okozzunk.

A kézimunka, mint a kézzel készített ajándékok alapja

A napi ajándék ötletek között böngészve gyakran találkozhatunk ötlettalálatokkal, amelyek inspirálhatnak minket a tökéletes meglepetés kiválasztásában. Házilag egyszerűen készíthető ajándékok, mint például egy gombok segítségével díszített pamut szütyő vagy egy henger alakú tolltartó, nemcsak praktikusak, de személyre szabottak is lehetnek. Ezek az apróságok kiválóan alkalmasak szülinapra vagy bármely más különleges alkalomra.

Ugyanez igaz a varrott holmikra is, amelyekkel könnyedén készíthetünk maradandó emléket. Egy személyre szabott szütyő vagy egyedi tervezésű ruhadarab nemcsak hogy örömet okoz, de megmutatja, mennyire fontos nekünk a megajándékozott személy. A varrás, hímzés vagy kötés során felhasználhatjuk a száradási időt is figyelembe vevő anyagokat, mint a pamut, amelyekkel nemcsak szépséges, de tartós ajándékokat hozhatunk létre.

Az ötlet egy helyen gyűjtése lehetővé teszi, hogy széles körből válogathassunk, legyen szó akár napi ajándék ötletről vagy hosszabb távra szóló projektekről. A lényeg, hogy a készítés folyamatában a szívünket-lelkünket is beleadjuk, így téve az ajándékot igazán különlegessé és személyessé.

A gasztro ajándék remek meglepetés, de érdemes néhány dolgot figyelembe venni!

Amennyiben élelmiszert tartalmaz az ajándékunk, nagyon fontos, hogy tudjuk, nincs-e valamilyen táplálékallergiája vagy túlérzékenysége a megajándékozottnak. Mert bár egy bájos üvegcsébe töltött, különböző színű diós-mogyorós méz, vagy egy különleges sütemény nagyszerű meglepetés lehet, egy allergiásnak azonban inkább rémálmot okoz, ha belekóstol. Ha viszont egy falatot sem fogyaszthat belőle, az az igazi csalódottság mindkét fél számára. Tehát, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban ebből a szempontból, inkább puhatoljuk ki, mi a helyzet! Ugyanez igaz az alkoholtartalmú finomságokra is. Ne feledjük, nincs kellemetlenebb egy hasznavehetetlen, vagy életveszélyes ajándéknál!

Ezért, ha élelmiszerrel kapcsolatos ajándékot tervezünk, válogathatsz az allergiamentes vagy speciális diétát követők számára készült termékek közül. Egy gondosan fessük meg választott, személyre szabott ajándék, amely figyelembe veszi a megajándékozott egészségügyi állapotát, nem csak örömet szerez, hanem azt is mutatja, hogy valóban törődünk vele. Egy ilyen ajándék tökéletesen elfér a könyvespolcon is, mint egy emlékeztető a közös gondoskodás és figyelmesség pillanataira.

oteltes ajandekok sajat kezuleg

Ötletes ajándékok saját kezűleg? Merítsünk ihletet a közösségi médiából!

Megesik, hogy nem jut eszünkbe egy épkézláb ötlet sem. Vagy épp tudjuk, mit szeretnénk adni kézzel készített ajándék gyanánt annak, akit szeretünk, de nem tudjuk, hogyan kell elkészíteni azt. Szerencsére a közösségi média nemcsak cuki cicás képek és magvas Coelho idézetek megosztásáról szól, hanem egyre több tippet és tanácsot kaphatunk az alkotó munkához. Rengeteg profi és lelkes amatőr osztja meg a világgal DIY praktikáit és technikáit, amelyek  segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben készülhetnek el az ajándékok. Sok esetben még aprólékos, minden részletre kiterjedő videófelvételt is találhatunk a teljes munkafolyamatról, ami még inkább megkönnyíti a munkánkat! Ha az ajándéktárgy elsőre nem lesz olyan, mint a képeken, ne essünk kétségbe, ők sem az első próbálkozásokat mutatták meg mindenkinek.