A mikulás ajándék és a benne rejlő lehetőségek

Már itt az ősz, és bár lehet, hogy a legtöbbünknek még nagyon távolinak tűnik a december, a néhány előttünk álló hét úgy elszalad, hogy észre sem vesszük. Éppen ezért, akinek van némi extra energiája, érdemes elgondolkodni a karácsonyi ajándék ötleteken. Pontosabban a karácsonyt megelőzi még egy remek kis ünnep, ami tekinthető akár a karácsony kistestvérének is, ez pedig nem más, mint a mikulás. Amennyiben van gyerek a családban, úgy kifejezetten piros betűs ünnepről van szó, de fontos megjegyezni, hogy napjainkban a felnőttek is nagyon sokszor megajándékozzák egymást mikulásra valami aprósággal. Rengeteg esetben ez kimerül az édességekben, de olyan is van, akik egészen vicces, meglepő dolgokkal rukkolnak elő. Nagyon sokan ilyenkor a saját készítésű meglepetések világában kezdenek el gondolkodni.

Ez remek ötlet, hiszen saját magunkat is szórakoztatjuk a készítés során, és talán a másik is többre fogja tartani az ilyesmi tárgyakat, mint ha valami közönséges tömegtermékkel lepjük meg. Aztán van a félig saját készítésű, nevezzük így röviden. Például lehet az egy póló, amire egyedi kép kerül, tehát nem tömegtermékről van szó, hanem olyan, amiből csak egyetlen példány készül. Ugyanígy szinte bármilyen reklámtárgyat kigondolhatunk, amiből készíttetünk egyetlen darabot, legyen az sapka, sál, a már említett póló, toll, bögre, vagy bármi. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kézimunka által létrehozott tárgyak, lehet ez horgolás, kötés, vagy valami egyéb újszerű praktika. Ilyen esetben jellemzően a létrehozandó ajándék tematikája kapcsolódni fog a mikulás napjához, vagyis gondolkodhatunk rénszarvasban, vagy egyéb hasonló figurába. Akinek van sok szabadideje, az saját készítésű édesség megalkotásába is belevághat, ahol a díszítés fogja visszaadni az ünnep hangulatát, vagyis pirosat, vagy egyéb karácsonyi készülődést tükröző motívumokat ildomos használni.

Az ünnepi ízvilághoz a mézeskalács fog még szorosan kapcsolódni, hiszen szinte mindig használunk fahéjat, ami egyértelműen egy téli aroma. Hogy elrugaszkodjunk az édességek világától, mókás ötlet szokott lenni megjelenni munkahelyen mikulássapkában, esetleg meglepni egy ilyennel kollégáinkat, barátainkat. Ez azért is praktikus, mert aztán minden évben elővehető, visszatérő szimbóluma lehet ez a mikulás napjának. Praktikus, mégis kedves ajándék szokott lenni, ha virágot, konkrétan mikulásvirágot ajándékozunk ezen a napon. Maradandó ez az ajándék, már amennyiben sikerül hosszabb távon is életben tartani a növényt.

Ha esetleg előre tudjuk, hogy a mikulás alkalmából megajándékozott fél nem éppen a törődéséről híres, és sokkal inkább az ápolást nem igénylő tárgyakat részesítenénk előnyben, akkor akár egy hógömb is mókás ötlet lehet, ami szinte mindig mosolyt csal a másik arcára. Kivéve persze akkor, ha már előző évben is így oldottuk meg. Mivel azonban mi felnőttek nem vagyunk túl igényesek, és sokunkat a szabadidő sem feltétlenül vet fel, nagyon sokszor egy hagyományosnak tekinthető internetes képeslapot küldünk legkedvesebb ismerőseinknek, akiket ez néhány pillanatra mosolyra fakaszt. A célt tehát elértük, hiszen a lényeg a meglepetés. Természetesen a mikulás leghűségesebb ügyfelei a gyerekek, akiknek nagy igényeik általában nincsenek, hiszen a meglepetés, a várakozás varázsa többet ér, mint az ajándék maga. A csillogó szemecskék sosem mulasztják el kikészíteni cipőcskéiket, és izgatottan várják, hogy egy óvatlan pillanatban megteljenek, és megtörténjen a várva-várt csoda.