A könyv klasszikus ajándék ballagásra

A gyerekek központi témáját adják rengeteg családi ünneplésnek, ez nem is vitás. Számtalan alkalmat szül egy gyermek mindennapjainak, vagy jeles ünnepeinek a méltó megemlékezése, hiszen minden szülő nem csupán szebbé és tartalmasabbá szeretné tenni ezeket a csodás, gyermekkori éveket, hanem ilyenkor emlékeket is gyártunk művileg a jövőre nézve. Fontos, hogy legyen mire emlékezni, ezért nagyon lényeges, hogy az ünnepeket hangsúlyosan megüljük.

Elkél az ajándék a ballagásraajándék

Az ünneplésre többször is okot ad egy gyermek felnőttéválásáig a ballagás, mint olyan. A ballagás már óvodáskorban is izgalomra ad okot, amikor az intézményben töltött pár évet zárják le az ovisok, és készülnek az iskolás évekre. Később jön az alapiskolás, majd a középiskolás éveket lezáró ballagás. Mind csodás alkalom az ajándékozásra, csupán a felnőtteknek okoz fejfájást, hogy a megfelelő ajándékot találják meg a fiataloknak.

Nem kevés fejtöréssel jár időnként, hogy emlékezetes legyen az ajándék, de ne csak nekünk, felnőtteknek, hanem a gyerekeknek legalább annyira. Ugyanakkor szinte mindig központi kérdés az is, hogy a költségeket illetően a racionális intervallumba tartozzon a projekt. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, és olyan ajándékot keresünk, ami a maga nemében minden korosztálynak megoldást jelenthet a dilemmára, ráadásul általában még a beszerzése sem okoz katasztrofális problémát, akkor a sokszor unalmasnak tekintett könyveknél érdemes maradnunk.

Mi a jó ajándék ballagásra?ajándék

 

A könyvek ugyanis egyebek mellett azért is csodálatosak, mert egy 6 évesnek éppúgy tökéletes boldogságot tudnak okozni, mint egy tinédzsernek, vagy felnőttnek, azon belül nyugdíjasnak, vagy éppen dolgozó fiataloknak. Ráadásul az anyagiak tekintetében is meglehetősen nagy szabadságot élvezhetünk, hiszen minden árfekvésben kaphatóak termékek, egyáltalán nem arról van szó, mint mondjuk az ékszerek kategóriájában, hogy bizonyos érték alatt nem is gondolkodhatunk ebben a témában.

A lényeg, hogy alapvetően ne menjünk szembe a megajándékozott fél érdeklődési körével, hiszen csalódottságot, szomorúságot is okozhatunk egy nem eléggé átgondolt ajándékkal. Sokaknak nyűg az ajándékozással foglalkozni, pedig jó lenne, ha kellő lelkesedéssel, és pozitív energiákkal tudnánk megközelíteni ezt a témát, hiszen az ünnepelt szempontjából egyáltalán nem egy lényegtelen, marginális kérdésről van szó, hiszen az ünneplés megkoronázása tulajdonképpen maga az ajándékozás.

Fontos szerep jut az ajándék átadásánakajándék

Nyilván az sem titok, hogy nem az ajándék miatt zajlik az ünnepség, de az nem kérdés, hogy központi részét képezi a napnak ez a program. A mai korban talán nincsen akkora hatalmas jelentőségük az ajándékoknak, már ami a ballagást illeti, mint a régmúltban, hiszen a piacgazdaság beköszönte előtt lényegesen kevesebb lehetőség volt az ajándékozásra, függetlenül attól, hogy gyerekekről vagy felnőttekről beszélünk. Ma már azonban a tárgyi jellegű ajándékokból, és egyáltalán mindenből dömping van, ami azt jelenti, hogy ma már egy tizenéves gyerek is több vagyontárggyal rendelkezik, mint régen a felnőttek.

Ezért aztán talán nem olyan nagy durranás az ajándékozás, habár egy ballagás mindig fordulópont a gyermeki életekben. A ballagási ajándék esetében nem csupán maga a tárgy a lényeg, hanem az alkalom, a hangulat megteremtése, az átadás ceremóniája, hiszen ennek a minősége is hozzájárul az ünnepélyesség, az emlékezetes pillanatok megteremtéséhez. Akárhogy is vesszük, bármennyire is előre megszervezettnek, ezáltal művileg összerakottnak tűnnek ezek a pillanatok, nem szabad róluk lemondani.