A legnagyobb ajándék egy tininek a saját bankszámla! Hogyan tehetjük biztonságossá?

Különös és egyben örömteli élmény nézni, ahogy a gyermekünk felnő, egyre önállóbb lesz, egyre gyakrabban hoz egyedül döntéseket. Ennek a folyamatnak szerves része a pénzügyi tudatosság kialakulása is, amiben sokat segíthet az első bankszámlája. A saját számla megnyitása ugyanis kiváló lehetőség arra, hogy tinédzserünk elsajátítsa a pénzkezelés alapjait és megtanulja a felelős költés, a takarékoskodás fontosságát.

Ebben a cikkben áttekintjük, mikor időszerű a bankszámla nyitás és miként tehetjük biztonságossá tinédzserkorú gyermekünk számára annak használatát.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyermekünk megérett a saját bankszámlára?

Az első és legfontosabb lépés annak felismerése, hogy a gyermekünk készen áll-e erre a fontos mérföldkőre. Szerencsére többféle támpontunk is lehet ennek eldöntésére. 

 

Megfigyelhetjük például, hogy a gyermekünk hogyan kezeli a saját zsebpénzét vagy egyéb kisebb – mondjuk ajándékba kapott – pénzösszegeket. Ha észrevesszük a pénzügyi felelősség jeleit, például a takarékoskodást vagy a tervezett költéseket, az egy jó jel lehet számunkra. Fontosak továbbá a gyermekünk pénzügyi ismeretei: ha érdeklődik a gazdasági és financiális témák iránt, megérti az alapvető pénzügyi fogalmakat, az arra utal, hogy készen áll az első saját bankszámlája megnyitására.

Találjuk meg a legjobb opciót!

Manapság számtalan számlatípus közül választhatunk: ha a gyermekünknek keressük az ideálisat, célszerű körbenézni a kifejezetten fiataloknak tervezett kezdő ifjúsági számlacsomagok között. Ezek között sok olyat találhatunk, ami nagyon kedvező számlavezetési díjjal működik, szinte ingyenes – ez különösen jól jön, ha olyasvalaki a számlatulajdonos, akinek még nincs fix havi bevétele. Szintén érdemes olyan típust keresni, ami lehetőséget nyújt a szülőknek arra, hogy aktívan részt vegyenek a gyermek pénzügyeinek felügyeletében. Az ellenőrzés mellett lehetőségük lehet a költések korlátozására is.

Mivel fiatalokról van szó, fontos szempont a kényelem is, ami kéz a kézben jár a modern, digitális megoldásokkal. Tehát igyekezzünk olyan pénzintézetet találni, ami rendelkezik applikációval, aminek a felülete felhasználóbarát és naprakész, ami lehetővé teszi a mobilos fizetést.

Miként tehetjük biztonságossá a számlavezetést?

Ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a tinédzserkorú gyermekünk készen áll az első saját bankszámlája megnyitására, és egy ideális csomagajánlatot is találtunk, még nem dőlhetünk hátra. Lényeges ugyanis, hogy biztosítsuk számára a biztonságos számlavezetést. 

Ehhez az első lépés a nyílt kommunikáció, tehát az, hogy egyértelműen és aktívan kommunikáljunk vele a pénzügyekről. Tudnia kell, hogy hozzánk bármikor fordulhat a kérdéseivel, kéréseivel – segítünk, ha pénzügyi célokról, megtakarításokról és felelős kiadásokról van szó. Ezzel biztosíthatjuk, hogy ne ugorjon bele felelőtlenül egy-egy pénzügyi tranzakcióba. 

Ehhez persze a pénzügyi tudatossága fejlesztésével is hozzájárulhatunk. Lehet, hogy a pénzkezelés alapjait már ismeri, de ezen felül segítsünk neki megérteni azt is, hogy a pénz birtoklásával felelősség is jár. Mutassuk meg, hogyan tud költségvetést készíteni, hogyan tud előre tervezni, ha valamilyen konkrét célt szeretne elérni. Ha pedig nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy tudja ezt kezelni, állíttassunk be költési limitet, és ellenőrizzük rendszeresen, hogyan, mire költ!

Szintén célszerű szót ejteni a bankkártyahasználatról, pontosabban a kártya fizikai védelméről, különösen, ha a gyermekünk egy kicsit szétszórt vagy általánosságban véve kissé figyelmetlen. Mondjuk el, hogy milyen veszélyek leselkednek rá, hogy mi történik, ha esetleg elhagyja a kártyát – ne adj’ Isten, valaki eltulajdonítja azt. Tegyük egyértelművé, hogy ilyen esetben mi a teendő, és hogy milyen sokat számít a gyors felismerés és az azonnali fellépés.

Tény, hogy a gyermekeink már jobban értik és átlátják a digitalizált világot, mint mi, de ettől függetlenül a bankszámla nyitás után muszáj vele beszélnünk az online biztonságról. Térjünk ki a jelszavak beállítására, a kétlépcsős azonosítás fontosságára, sőt arra is, hogy mi mindenre kell ügyelnie ahhoz, hogy az interneten történő vásárlás során is biztonságban legyen a pénze. 

Végül, de nem utolsósorban pedig abból is profitálhat a gyermekünk, ha eleinte rendszeresen átnézzük vele a bankszámlakivonatait. Beszéljük meg, hogy mi mit jelent rajta, hogy mit hogyan kell értelmeznie, ez ugyanis a későbbiekben csak a hasznára válhat.

A gyermekünk bankszámlájának biztonságossá tétele kulcsfontosságú a pénzügyi felelősség fejlesztése során. A megnyitás megfelelő időpontjának kiválasztásától kezdve az ideális bankszámlacsomag megtalálásáig számos dologgal segíthetjük őt. De mindegyik közül a legfontosabb a biztonsági intézkedések bevezetése, amelyet minden szülőnek komolyan kell vennie. 


Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.