Kézzel készített ajándék? Könnyebb, mint bárki gondolná!

A kézzel készített ajándék személyes, kedves és a megajándékozott mindig tudni fogja, hogy szívből gondolt rá a készítője.

De sokakat elbizonytalanít az, hogy nem érzik magukat elég ügyesnek az alkotáshoz.

Még sosem volt ilyen könnyű és egyszerű az ajándékozás, hiszen manapság reneszánszát élik a kézműves foglalkozások, a DIY technikák. Ezekkel a módszerekkel saját magunknak vagy épp szeretteinknek is nagy örömöt szerezhetünk. Nem meglepő a térhódítása, hiszen az elmúlt időszak többnyire önkéntes bezártságban telt sok ember számára, emiatt pedig a személyes, kézzel készített ajándékok még értékesebbé váltak. Ráadásul manapság már a közösségi média is a segítségünkre siet, ha kézzel készített ajándék összeállítását tervezzük.

A kézzel készített ajándékok igazi varázserővel bírnak

egyedi ajandekotletek

Sokan úgy tartják, hogy a vásárolt ajándék is tökéletesen megmutatja a szeretetet. Ez esetenként igaz is, ha olyan dologról van szó, amit mi magunk nem tudunk elkészíteni, kivéve a huszonhatodik mókás vagy épp cuki bögrét vagy párnát. Ezek ugyanis az úgynevezett „megúszós” ajándékok, amelyek – bármilyen kellemetlen ezt kimondani – nem sok fantáziára és odafigyelésre vallanak. A kézzel készített ajándék azonban egészen már, hiszen amikor valamivel hosszasan foglalatoskodunk és ez a dolog egy meglepetés egy másik ember számára, az valamit szimbolizál. Akkor nemcsak az időnket, energiánkat és ötleteinket tesszük bele azt alkotásba, hanem azt a szeretetet is, amit a másik iránt érzünk. Ez a szeretet pedig érezhető minden alkotóelemen.

 

Ha a megajándékozott ránéz, vagy használja, minden pillanatban érzi azt, hogy akitől kapta, annak tényleg fontos a személye. A kézzel készített ajándékok épp emiatt minden költözés után megtalálják az új helyüket. Ezek az ajándékok sosem kerülnek a kukába, szemben a tömeggyártásban készült, esetenként fröccsöntött dolgokkal, melyekből tizenkettő a szó szoros értelmében egy tucat.

Az egyedi ajándékötletek tárháza kimeríthetetlen!

Fém, fa, üveg, műanyag, epoxi vagy beton? Néhány apró trükkel és pár megfelelő eszközzel otthon is létrehozhatunk belőlük kézzel készített ajándékot. Az egyetlen dolog, amire figyelnünk kell az az, hogy ne a saját ízlésünket kövessük, hiszen nem magunknak alkotunk. Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy minek örülne az, akinek az ajándék készül. Van olyan kézzel készített ajándék, melyet otthon is, bármikor megvalósíthatunk.

Olyan is akad azonban, amelyikhez túl sok eszköz vagy alkotóelem kell, amit nem könnyű beszerezni, vagy olyan nagy tételben árulják, hogy nincs értelme megvásárolni. Esetenként olyan szakmai alapokra van szükség az ötlet megvalósításához, amellyel nem rendelkezünk.  Ilyenkor a legegyszerűbb és legpraktikusabb dolog az, ha keresünk egy workshopot, ami pont olyasfajta dolgokkal foglalkozik, amit kitaláltunk szerettünknek ajándékba. Az ilyen alkalmakon szakemberek irányításával készíthetjük el az általunk kiötlött meglepetést. Ne féljünk segítséget kérni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, hiszen senki sem szereti egyfajta kudarcként megélni az ajándékkészítést.

A kézműves ajándékok mindig egyediek!

Legyen szó gasztro meglepetésről vagy valamilyen használati tárgyról, netán egy olyan közös emléket megörökítő dologról, amit együtt élt át két ember, örök kapocs lesz köztük. Az sem baj, ha a kézzel készített ajándék tökéletlen, hiszen minden hibáján keresztül is látszik, hogy nagy odafigyeléssel készítették. Ráadásul, ha valami, akkor ezek a meglepetések valóban egyediek és megismételhetetlenek, ugyanúgy, mint a művészeti alkotások. Elkészíthetjük akár százszor is, de az egyes darabok apró különbségei mindig észrevehetőek lesznek.

Az egyedi kézműves ajándékok szívből készülnek

kezmuves ajandekok

A kézzel készített ajándék akkor lesz egyedi, ha pontosan arra szabjuk, akinek szánjuk. Sokak szerint egy kaspó például nem kifejezetten ajándéknak való, de ha a másik imádja a növényeket, akkor máris nagyszerű ötlet! Annál a virágtartónál ugyanis, amit mi magunk készítünk dekorbetonból két műanyag edény segítségével és a megajándékozott kedvenc motívumaival kifestünk, nagyszerűbb meglepetés egyszerűen nem létezik! Ráadásul nem is túl bonyolult feladat! Ugyanez igaz ez egy olyan egyszerű fadobozra is, amit a közös utazások emlékeiként elrakott kagylóhéjakkal és némi spárgával varázsolunk egyedivé egy ragasztópisztoly segítségével és némi pepecseléssel.

A kézimunka, mint a kézzel készített ajándékok alapja

Ugyanez igaz a varrott holmikra is, hiszen kit ne lehetne boldoggá tenni egy személyre szabott szütyővel vagy más használható aprósággal? Sőt, ki tudja, talán az is kiderül, hogy tehetségesek vagyunk a varrógép használatában. Ha így van, a következő alkalommal már akár egy tökéletesen személyre szabott ruhadarabbal is kedveskedhetünk a másiknak. A varrás mellett a hímzés és a kötés is virágkorát éli. Ha szerettünk rajong a népies holmikért, akkor az internet segítségével könnyen hozzájuthatunk ilyen motívumokkal megrajzolt textíliákhoz, amelyeket csak ki kell hímezni. Igaz, ez így csak félig kézzel készített ajándék, de aki már egyszer kihímzett kalocsai mintával egy terítőt, az tudja, hogy nem lehet csak úgy összecsapni! Az első lépésekhez akár a nagyszülőktől, nagynéniktől is kérhetünk segítséget. Ugyanez igaz a kötött holmikra is, manapság már rengeteg gyönyörű színű fonál kapható, melyből bármit megköthetünk, ha rendelkezünk ilyen tudással.

A gasztro ajándék remek meglepetés, de érdemes néhány dolgot figyelembe venni!

Amennyiben élelmiszert tartalmaz az ajándékunk, nagyon fontos, hogy tudjuk, nincs-e valamilyen táplálékallergiája vagy túlérzékenysége a megajándékozottnak. Mert bár egy bájos üvegcsébe töltött, különleges diós-mogyorós méz, vagy egy különleges sütemény nagyszerű meglepetés lehet, egy allergiásnak azonban inkább rémálmot okoz, ha belekóstol. Ha viszont egy falatot sem fogyaszthat belőle, az az igazi csalódottság mindkét fél számára. Tehát, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban ebből a szempontból, inkább puhatoljuk ki, mi a helyzet! Ugyanez igaz az alkoholtartalmú finomságokra is. Ne feledjük, nincs kellemetlenebb egy hasznavehetetlen, vagy életveszélyes ajándéknál!

oteltes ajandekok sajat kezuleg

Ötletes ajándékok saját kezűleg? Merítsünk ihletet a közösségi médiából!

Megesik, hogy nem jut eszünkbe egy épkézláb ötlet sem. Vagy épp tudjuk, mit szeretnénk adni kézzel készített ajándék gyanánt annak, akit szeretünk, de nem tudjuk, hogyan kell elkészíteni azt. Szerencsére a közösségi média nemcsak cuki cicás képek és magvas Coelho idézetek megosztásáról szól, hanem egyre több tippet és tanácsot kaphatunk az alkotó munkához. Rengeteg profi és lelkes amatőr osztja meg a világgal DIY praktikáit és technikáit, amelyek  segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben készülhetnek el az ajándékok. Sok esetben még aprólékos, minden részletre kiterjedő videófelvételt is találhatunk a teljes munkafolyamatról, ami még inkább megkönnyíti a munkánkat! Ha az ajándéktárgy elsőre nem lesz olyan, mint a képeken, ne essünk kétségbe, ők sem az első próbálkozásokat mutatták meg mindenkinek.