DIY, azaz a kézzel készült ajándékok fiataloknak

Személyre szabott, gondosan kiválasztott ajándék mindig nagy örömet szerez. De mi lenne, ha az ajándéknak nem csak a tartalma, hanem maga a készítési folyamat is egy nagy kaland lenne? Íme, néhány DIY, azaz ‘Csináld magad’ ajándékötlet, amivel nem csak az Y és Z generációt, de bárkit meglephetünk.


Kreatív ötletek otthonra, kézzel készített ajándékokhoz


Kezdjük a textíliákkal. Egy saját kezűleg hímzett párna, egyedi mintával, nem csak a lakást díszíti, hanem személyes emléket is hagy. Fűzzünk bele egy kedves üzenetet vagy a megajándékozott nevét, hogy még egyedibbé tegyük!


Hímzési ötletek ajándékokhoz


Az ajándékokat még egyedibbé és személyesebbé tehetjük, ha a kedvenc színét, motívumát vagy stílusát használjuk. Például, ha a megajándékozott imádja a virágmotívumokat, akkor készítsünk egy olyan mintát, ami tele van gyönyörű, hímzett virágokkal. Ha pedig a modern stílust részesíti előnyben, válasszunk egyszerű, letisztult mintákat, amelyek a minimalizmus jegyében készültek.
A hímzéshez szükségünk lesz alapanyagokra. Az alapanyagok közül a leggyakrabban használtak a következők: vászon, lenvászon, gabardin és osnaburg. Ezek közül bármelyik jó választás lehet, attól függően, milyen eredményt szeretnénk elérni. A lenvászon például elegáns és tartós, a gabardin pedig erős és rugalmas. Az osnaburg egy durva, de nagyon tartós anyag, amelyet gyakran használnak díszítéshez.
A hímzőfonalak közül is számos választék áll rendelkezésünkre. A legtöbb esetben a pamut hímzőfonalakat ajánlják, mert könnyű velük dolgozni, és számos színben elérhetők. A selyemfonalak pedig luxus hatást kölcsönöznek a munkánknak, de nehezebb velük dolgozni.
A hímzési technikák között is számos választási lehetőségünk van. A leggyakrabban használt technikák közé tartozik a keresztszemes hímzés, a felszíni hímzés, a szalaghímzés és a gobelin hímzés. Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és előnye. Például a keresztszemes hímzés egyszerű és gyors technika, míg a szalaghímzés rendkívül díszítő és látványos.


Terrárium és mini kert készítése otthonra

 

Mi lenne, ha egy kis természetet hoznánk az otthonunkba? Egy saját készítésű terrárium vagy mini kert remek választás. Válasszunk különféle szobanövényeket és rendezzük el őket egy szép üvegedényben. Kreativitásunknak csak a képzelet szab határt!
A természet közelségét otthonunkban is megteremthetjük, ha egy kis terráriumot vagy mini kertet készítünk. Ezek a mini ökoszisztémák nem csak díszítik a lakást, de a gondozásuk is nagyon kellemes és pihentető tevékenység lehet.
Először is válasszuk ki a terrárium vagy mini kert helyét. Az üvegedény, amibe a növényeinket helyezzük, legyen átlátszó, hogy lássuk a növények fejlődését és gyönyörködhessünk a színekben. Válasszunk egy olyan helyet az otthonunkban, ahol elegendő fény éri a növényeinket, de nem éri közvetlen napsütés. A terrárium kialakítása során fontos a megfelelő talaj kiválasztása. Válasszunk olyan talajt, ami jól szellőzik és megfelelően szabályozza a víz mennyiségét. A talaj aljára helyezzünk apró kavicsokat vagy sziklákat a vízelvezetés érdekében, majd ezt követően jöhet a talaj, végül pedig a növények.
Ezek növényei közül többféle lehetőség közül választhatunk. Ezek közé tartoznak például a kaktuszok, pozsgások, páfrányok, mohák és különféle szobanövények. A növények kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy jól érezzék magukat az adott környezetben, és jól mutassanak egymás mellett.


Praktikus ajándékok


Ha inkább a praktikus ajándékokat részesítjük előnyben, akkor egy kézzel készített jegyzettömb vagy naptár nagyszerű választás. Díszítsük a borítót saját kézzel készített rajzokkal vagy idézetekkel, hogy igazán személyes legyen!
Egy saját kezűleg készített ékszerdoboz vagy kulcstartó is ötletes ajándék lehet. Egy ilyen doboz nem csak hasznos, de igazán egyedi is. A kulcstartót pedig díszíthetjük kedvenc állatunk, autónk vagy bármilyen más tárgy miniaturizált másával.
Ezek a DIY ajándékok nem csak személyesek és egyediek, de a készítésük is remek szórakozás. Az ajándékozás tehát nem csak a megajándékozott, hanem a készítő számára is örömöt okoz. És ki tudja, hátha a kézzel készített ajándékok készítése új hobbivá válik!